zdroj: Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny
Jak může sůl souviset s obezitou?
Studie zabývající se vztahem mezi příjmem soli a výskytem metabolického syndromu zaznamenala, že množství přijatého sodíku stravou (vysoká hodnota vyloučeného sodíku v moči) koreluje s obezitou a vysokým krevním tlakem.
Zvýšená konzumace slaných potravin již z fyziologického hlediska vyvolává zvýšený pocit žízně. Mnoho lidí hasí žízeň slazenými nápoji, z čehož vyplývá nepřímý vztah mezi solí a obezitou. Přívod vysokého množství slaných potravin s sebou doprovází i zvýšenou konzumaci slazených nápojů a tím pádem dochází k nárůstu tělesné hmotnosti.
Podle některých názorů by přejídání a epidemie obezity mohla souviset s tzv. závislostí na slaných potravinách. Tato teorie uvádí, že slané potraviny hrají v mozku úlohu antagonisty opiátu, vedoucí k hédonismu, odměně a vnímání konzumace slaných potravin jako chutné, lahodné a vynikající. Oproti tomu abstinence substrátů na opiátových receptorech vede k situaci vyhodnocené jako preference, potřeba, bažení a hlad po slaných potravinách. Slané potraviny a nedostatek substrátů na opiátových receptorech tak stimulují apetit, zvyšují přívod energie, čímž dochází k přejídání a k následné nadváze až obezitě a s nimi souvisejícími onemocněními. Z této nepotvrzené hypotézy vyplývá, že obezita může být pouhým symptomem závislosti na slaných potravinách.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.